Régi Cuccok: korábban a Globexnek dolgozott Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő

Új sorozatunkban a történelmi közelmúlt eddig nyilvánosságra nem került momentumait vesszük elő; legelsőképp a Simicska-ismerős jobbikos képviselő múltbeli ügyvédszakmai afférját a rendszerváltás utáni legelső nagypályás pénzes-kötvényes-trükközős, aztán durván bedőlő céggel.

Szolgálati közlemény: ezt az anyagot szánom egy olyan, visszatérő rovat első elemének, amit Régi Cuccoknak fogok hívni, és amiben a napi híreknél szignifikánsan korábbi, de fontos, magyar közéleti sztorik egy-két olyan részletét közlöm, amik ismereteim szerint mindeddig nem köztudomásúak, viszont – hiába nem fogják teljesen újraértelmezni a történelmi közelmúltról szóló könyvfejezeteket – reményeim szerint legalábbis a viszonyok teljes megértésében segíteni fogják a XX. század legvégét egyszer majd feldolgozó történelemkönyvek íróit; netán az addig itt élő kortársakat is.

Update (2019.09.12.; 17.18): Varga-Damm Andrea kommentárjával frissült a cikk; az újdonság a szöveg végén olvasható.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik nevű párt országgyűlési képviselője korábban, politikusi pályafutását megelőző ügyvédi karrierje során a Globex jogi képviselője is volt

– erről tudom most a magyar sajtóban elsőként a Hazug Senki hasábjain tájékoztatni kedves olvasóimat.

(Varga-Dammot korábban egyébként idén már betámadta a kormánybarát média szokásos gépezete egy nem teljesen érthető történettel, amit sem megerősíteni, sem értelmesen elmagyarázni nem tudok. Ugyaninnen szeretném üzenni a Névtelen Origós Újságírónak és társainak, hogy ha már ennyire ezt a karaktert szerették volna támadni, akkor teljesen random online ingatlanhirdetéseknél találhattak volna jobb muníciót is – már, ha értenének bármihez).

[A Ti adományaitok tartják életben a Régi Cuccokat és az újakat is. A részleteket olvasd el itt!]

What’s a Globex?

Aki emlékszik (a többieknek az Élet és Irodalom kétrészes – egy, kettő – cikkét, illetve a Mong-Vajda szerzőpáros Az ártatlanok kora c. könyvét ajánljuk), annak a Globex a rendszerváltás után időben a legelső olyan, a lehetőségekhez képest maximálisan piaci, vagy legalábbis állammentes hátterű magyar cég, ami büntetőeljárásba, tankönyvbe, továbbá kriminológiai szakirodalomba menő mértékben demonstrálta, hogy a tőkepiaci felügyeletre szolgáló intézményeket Magyarországon egészen addig körbe lehet röhögni, amíg egyrészt a céged papíron nagyjából a jog szűken vett betűje szerint működik, másrészt az összerakott kölcsönökből legelsőként elég sok politikus barátot vásárolsz, harmadrészt pedig (ha mégse jönnek be a nagyívű tervek)

teljesen mindegy, hogy mennyi milliárd forint kárt csinálva mész csődbe, mert az államkasszából úgyis ki lehet fizetni mindent.

Ha nem emlékszünk a Globexre, akkor gondoljunk arra, ami mondjuk a Buda-Cash vagy a Quaestor összedőlése környékén esett meg pár éve, és képzeljük hozzá, hogy mindez a kilencvenes években, egy akkor nem túl sok éve rendszert váltott, hamvas pilláit rebegtető országban történik.

A kilencvenes évek végére földbe álló Globex-csoport sztorija egyébként tényleg sok szempontból előképe a Quaestorénak: globexék az eleve kevés siker esélyével kecsegtető üzleti modellt (konkrétan szuperluxuslakóingatlan-beruházósdit a kilencvenes évek Budapestjén) a banki hitelezési hajlandóság megcsappanásával kötvényes megoldásokból, majd egyre kérdésesebb cégjogi-pénzügyi trükkökkel finanszírozták, egészen addig, amíg a végül összecsapó hullámok fontosemberektől kezdve települési önkormányzatokon át (csak súgva emlegetett) olajos félvilági köröket is a felszámolásba dőlő Globex-cégek hiányainak potenciális károsultjaivá tettek.

Állítólagos Simicska

Varga-Damm szignójára és ügyvédi pecsétjére teljesen véletlenül bukkantam a Globex-csoport környékén szerveződő entitások egyikének papírjain egy más jellegű kutatás során.

Ügyvédi ellenjegyzés a Globex Általános Befektetési Szövetkezet alapító okiratán.

A jobbikos politikus akkori szerepét azért írom le mégis ebben a cikkben, mert jelenlegi országgyűlési képviselőként a globexes szerepvállalása bármikor releváns és hírértékű információ volna.

(A politikust emailben kerestem meg mindenféle kérdésekkel, amikre részletesen válaszolt; Varga-Damm egykori Globex-környéki ügyvédi működésének lentebb felvázolt részleteit így a képviselő által írtak alapján közlöm).

De térjünk vissza Varga-Damm Andreához. Rövid közéleti életrajz: 2015-ben lépett be a Jobbikba, több évvel azután, hogy devizahiteles ügyekben a médiában is exponálta magát – akkor még ügyvédként. Később, miután Simicska Lajos mellett lefotózták a veszprémi kézilabdastadion páholyában, azzal támadták, hogy az exügyvéd volna az oligarcha összekötője a pártnál. Az állítást Varga-Damm tagadta, a meccsnézést a veszprémi körzeti választási indulással és azzal magyarázta, hogy Simicskát családi kapcsolatokon keresztül mintegy 1986 óta ismeri.

Az egykori fideszes kasszaőr ismeretségének történetében annyi igazság biztos van, hogy Varga-Dammnak a főállású jobbikosság előtt már volt egy köre a második Orbán-kormánnyal: a Hende-féle Honvédelmi Minisztériumban volt miniszteri főtanácsadó a 2010-es nagy kormányváltás után.

Jogellenes elemek

A képviselő korábbi szakmája eddig is ismert volt, az viszont részleteiben nem, hogy kiknek dolgozott. A történeti hűséghez hozzátartozik, hogy a politikus szerint az ő idejében összesen mintegy 15 különböző ügyvéd dolgozott a Globex-cégek környékén, sőt: Varga-Damm azért volt csak “nagyon rövid ideig” a kilencvenes évek közepén jogi képviselője a Globex Holding Rt.-nek, mert – ahogy írta – a “munka során észlelte, hogy tevékenységükben jogellenes elemek találhatók”.

A jobbikos képviselő egyébként a Globex-sztoriból kieső büntetőügyekben egészen sokáig aktív volt: 2006-ig védte Póta János egykori gazdasági igazgatót (egyes hírek szerint: gazdasági vezérhelyettesét), mivel – így Varga-Damm – ő személyesen győződött meg arról, hogy a gazdasági vezető “soha, semmiféle bűncselekményt nem követett el, szenvedő alanya volt az ügyeskedéseknek”.

Az eredetileg a kilencvenes évek második felére jogilag is beinduló Globex-ügyeket amúgy végül csak 2010-re zárták le végleg a bíróságokon, a Globex Holding Rt. felszámolása pedig szűk másfél évtizedig, 2012-ig zajlott; az ezredfordulón még a fél országot lázban tartó botrányt addigra már régen elfelejtette mindenki.

Sarkadi Nagy Márton

[Támogass minket adományoddal, hogy több és jobb cikket tudjunk írni. A részleteket olvasd el itt!]

A cikkhez annak eminens érintettje, Varga-Damm Andrea kommentárt fűzött, amit belegyezésével alább közlök:

Engem a közvélemény nem Simicska Lajos ismerőseként ismer, hanem 1997 óra ismer, amikortól az RTL-klub rendszeres jogi szakértője voltam magazinműsorokban. Aztán akkorról ismer, amikor a TV2 Katalin bírónő című műsor sorozatában szereplő voltam. Majd akkorról, amikor 2011-ben én készítettem el a devizahiteles szerződések hibáiról az első összefoglaló anyagot, s éveken keresztül ezzel voltam a médiában. Nekem nem volt szakmai afférom a Globexnél. Készítettem az ügyvédi feladatokat, amelyek nem voltak afférok. A Globex vezetői elleni ügyek egyetlen iratán nem szerepelt pecsétem és aláírásom, egyetlen jogellenes tetthez sem kapcsolódott ügyvédi munkám. “

“1995-ben rövid ideig voltam a Globex Holding Rt. ügyvédje, azaz 24 évvel ezelőtt. Azóta volt legalább 5500 ügyfelem. Ha akkor, amikor én elvállaltam a Globex Holding Rt. általános jogi képviseleti munkáját, a nagyon sok jogi és gazdasági szakértővel dolgozó soproni, a dorogi, a XI. kerületi és a XII. kerületi önkormányzatok erre a cégre bízták rá a teljes megtakarításban lévő részvény portfóliójukat, akkor nekem sem kellett visszatartanom magam, hogy ezt a megbízást akkor elvállaljam.”

“Két és fél évvel azután indult büntetőeljárás a Globex vezetőivel szemben, hogy én elbúcsúztam tőlük. Majd még több, mint 2 év telt el addig, amíg elvállaltam a gazdasági igazgató védelmét. Jelzem, a büntetőperen én voltam az egyetlen ügyvéd, aki pénzügyi szakmai kérdésekben egyáltalán értelmes kérdést tudott feltenni a tanúknak és a szakértőknek.”