Orbán Ráhel árnya a Gellért szálló felett

A miniszterelnök lányának körei állítólag évek óta ácsingóznak a Gellért fürdőre és a mellette épült szállóra. A szálló minapi tulajdonosváltozásával Orbán Ráhel holdudvarának befolyása jelenhetett meg a patinás ingatlanon, a következő lépés a fővároshoz tartozó fürdő behúzása lehet.

Orbán Ráhel körei évek óta szeretnék megszerezni a Gellért fürdő és a Gellért szálló ingatlanegyüttesét – ez a szóbeszéd járja a telek dolgaival ismerősek körében. A miniszterelnöki lány befektetőként eddig a nyilvánosság előtt ugyan nem ismert, négyszemközti beszélgetésekben annál többet emlegetik (bár nyilván kérdés, mennyi valóságos alappal); férjének ingatlanos érdekeltségei viszont közismertek.

[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]

A fáma szerint a Gellértet érintő óhajnak “az angolok”, azaz a szálló korábbi tulajdonosa mögött álló Danubius Hotels Zrt. egyesült királyságbeli tulajdonosai feküdtek keresztbe, akik mindeddig nem akartak megválni az ingatlantól

Nos, az angolok bő egy hónapja mégis eladták a szállodát: a vásárló papíron a magyar vezetésű, ingatlanos Indotek Group. Az Indoteket vezető Jellinek Dániel idén lépett ki a fényre: előbb a semmiből bukkant elő a Napi.hu gondozásában megjelenő 2018-as gazdaglista 26. helyén, aztán különböző pénzszájtokon (alapblog, portfolio.hu) megjelenő interjúk után idénre kiérdemelt egy indexes portrét is.

Ezek szerint a cégvezér legalábbis tízmilliárdos nagyságrendű saját vagyonnal rendelkezik, aminek a nagyját sokadkategóriás ingatlanok hasznosításával rakta össze, mostanában nagypályás követelésvásárlásokkal és plázavásárlásokkal jelent meg a sztratoszférában.

Épeszű magyar ingatlanos, akármennyi pénze van, nyilván nem szeretne szembemenni Orbán Ráhellel; annál valószínűbb, hogy

a miniszterelnöki leány körei az immár a nagypolitika ingerküszöbét is elérő üzletekben operáló Jellineken keresztül jutnának a Gellért környékére.

Érdemes megjegyezni: máshol már felmerült az, hogy Jellinek dolgainak némi köze lehet egy másik, a miniszterelnökhöz közel álló hatalmashoz, Mészáros Lőrinchez. A balatonszemesi Vadvirág kemping ingatlanját tavaly szerezte meg a közvetetten Jellinekékhez tartozó Capetown Real Estate Zrt. A 24.hu azért írt az esetről, mert a vízparti kemping területére most luxusszállodát és villaparkot terveznek. A szájtnak akkor úgy súgták: a Jellinek-birodalom helyett inkább valahol Mészáros közelében fog kikötni a szerzemény.

(A Capetown részvényei el is kezdtek vándorolni, 2019 elején a seychelles-i Dentholm Corporation lett a többségi tulajdonos – ez a cég már felbukkant a Mészáros-holdudvar egy balatonakali kempingszerzésénél is).

Ha már megszálltak, meg is merítkeznének

Emailben megkérdeztük az Indoteket arról, hogy előfordulhat-e, esetleg más részére vásárolták a Gellért szállót, de nem kaptunk választ. Az mindenesetre sokatmondó, hogy a Gellértet érintő legmagasabb szintű vágyakról tavaly a Zoom is írt: szerintük akkor Mészáros utazott a hotelre.

Sőt, Gellért fürdővel kapcsolatban is egybecsengenek a Zoom információi az általunk hallottakkal. A Gellért szálló ugyanis – így beszélik – “semmit sem ér” – a közvetlenül mellette, azonos ingatlanon elhelyezkedő fürdő nélkül, amire szintén évek óta ácsingóznak az említett érdekkörök. 

Nyilván a fürdő jelentette megtérülési bizonyosság híján nem is fogott neki az előző tulaj a Gellért szálló évtizedek óta esedékes renoválásának. Az Indotek valamiért bátrabb: az akvizícióról kiadott közleményében teljes rekonstrukcióról, ötcsillagos luxusról beszél.

[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]

Az biztos, hogy a 2017-es adatok szerint 2,59 milliárd forint bevételt gyűjtő fürdő jól fial – jelenleg a budapesti önkormányzatnak, ugyanis a Fővároshoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tulajdonában áll. 

Tarlós István hülye lenne eladni az aranytojást tojó tyúkot

– így kommentálják a Gellért ingatlanjának dolgaival ismerősek körében, hogy a szóbeszéd szerint a miniszterelnöki lány környezetében felmerülő terveknek korábban az angolok mellett korábban a fürdő jelentette bevételtől megválni nem óhajtó főpolgármester is keresztbefeküdt. Az egyelőre kérdéses, hogy a jó eséllyel utolsó ciklusára készülő Tarlós kitart-e még a háttérben a Gellért fürdő és szálló egyesítésére törekvő vágyakkal szemben.

Sarkadi Nagy Márton

Update (2019.07.30., 17.18.): Cikkünk első verziójában téves írásmóddal jegyeztük Orbán Ráhel nevét. A hibát javítottuk, az érintettől és T. Olvasóinktól elnézést kérünk. A jelzést szépen köszönjük Kósa Andrásnak, az Orbán Viktor, a káosz embere c. könyv szerzőjének.


A címlapkép forrása a Wikipedia. Az eredeti feltöltő Misibacsi a magyar Wikipédia-ról volt – Áthozva a hu.wikipedia projektből a Commonsba., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5940036