Pénzvarázslat a Ripostnál: Habonyék távozása után meglódult a szekér

Miután Habony Árpád és szövetségesei tulajdonosként kiszorultak a magyar médiapiacról, a kormánybarát Kesma alapítvány gyors hízókúrára fogta legalább az egyik érintett céget: a mínuszos Ripost Média Kft.-hez ömleni kezdett a pénz.

Minden látszat szerint körmöst kapott a Habony-csapat az osztályfőnöktől – ezt mutatják legalábbis a két, korábban a médiaügyi tótumfaktumhoz közel álló sajtóvállalkozás tavalyi eredményei.

Korábban elsőként írtunk arról, hogy a Ripost Média Kft. tavaly októberi időközi beszámolója 2018 első tíz hónapjára vonatkozó 688 millió forintos veszteségről adott számot, a Modern Media Group Zrt. (MMG) környékén pedig szintén mínuszokra utaló jelek bukkantak fel. Az is látszott a számokból, hogy éppen a bevételek, és ráadásul az állami reklámokból érkező pénzek csappantak meg a vállalatoknál.

[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]

A Lokált és a 888-at kiadó MMG-nek Habony formálisan is résztulajdonosa volt, a hasonnevű online és nyomtatott médiumokat kiadó Ripostban érdekelt Ómolnár Miklós pedig sajtóértesülés szerint személyesen referált Habonynak a lapindítás előtt. Ebből következtettünk arra, hogy a többi, pénzügyileg jól menő Fidesz-barát médiavállalkozással szemben az MMG és a Ripost bicegésének háttérben Habony és szövetségeseinek kiszorítására irányuló szándék állt (a kormánybarát médiacégek tavalyi eredményeit az Átlátszó elemezte itt)

A friss beszámolók alátámasztják korábbi megállapításainkat.

Az MMG-nél korábban csak a cégbírósággal folytatott üzengetésükből kiolvasható jelek mutattak arra, hogy baj van a házuk táján: 62 milliós adótartozásukat nem fizették ki, inkább haladékot kértek rá, a cégbíróság által kért évközi beszámoló nyilvánosságra hozatalát pedig a NAV-haladékra hivatkozva, hosszas levelezéssel tudták csak elhárítani

Az MMG (az Index által már ismertetett) rendes beszámolója mutatja: Habonyék tényleg gondba kerültek tavaly, 2018 végére 314 milliós veszteséget hoztak össze (referenciaként: 2017-et 683 milliós nyereséggel zárták).

Érdemes megjegyezni, hogy ez már az év végi állapot, amikor elvileg már kikerült Habonyék kezéből a cég. Tavaly novemberben korábbi tulajdonosaik ugyanis az MMG-t és a Ripostot is felajánlották a Kesma nevű, hasonló adományozások sorával mintegy 467 cím felett uralmat szerző kormánybarát médiaszörny-alapítványnak.

Az pedig egyáltalán nem lehetetlen, hogy év közben akár még súlyosabb mínuszokat is mutattak az MMG könyvei.

Két hónap alatt 550 milliós profit

A Ripostnál ugyanis – amely az MMG-vel szemben kiadta az évközi beszámolóját – pontosan ez látszik, ha azokat a számokat összehasonlítjuk az év végi rendes beszámolóval. A 2018. október 15. és a 2018. december 31. között eltelt cirka két és fél hónapban a cég hajszálnyival még több árbevételt is ért el, mint az október előtti, négyszer olyan hosszú időszakban: október közepéig 1,246 milliárdot, azután 1,258 milliárdot.

A őszi 688 milliós veszteséget így tíz hét alatt sikerült mindössze 138 milliósra lefaragni.

A két hónap alatt elért cirka félmilliárdos nyereség mögött feltehetően nem pénzmágiát kell keresni, hanem éppen azt, hogy a Kesma a felsőbb körök áldásával Habony szövetségeseinek távozása után konszolidálja a vállalkozást.

A Ripost-tőkeemelés elutalásáról szóló bizonylat.

Arról még korábban írtunk, hogy idén júniusban pedig 165 milliós tőkeemelést is utalt a Kesma a Ripostnak, a médiacég helyzete így mostanra rendeződött.

Sarkadi Nagy Márton

[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]


[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]