Mi köze a Mollal mozgó belize-i cégnek az orosz olaj prágai helytartójához?

Tegnapi cikkünk folytatásában egybeér a legneccesebb, orosz érintettségű magyar energetikai sztori és a cseh politika oroszbarát szürke eminenciásának háttere.


Az elmúlt évtized egyik legfontosabb magyar vonatkozású politikai-gazdasági ügye volt az eredetileg Mol Energiakereskedő néven indult, később MET névre átkeresztelt vállalkozás 2013-as extraprofitja.

A cég emlékezetes módon 55 milliárd forintos osztalékot ért el ebben az évben, amihez hozzájárult az Orbán-kormányzat is egy olyan rendeletnek köszönhetően, ami a gyakorlatban államilag garantált, és kimondottan olcsó áron biztosított kivételes gázbeszerzési forrást a cégnek. A cégben a Mol üzlettársa mögött Orbán VIktorhoz és Csányi Sándorhoz köthető figurák, plusz egy orosz valaki bukkantak elő.

A vállalkozásban a még nagyobb pénzcsinálás előtt, de már állami hátszéllel, két év alatt 11 milliárd forintos összeget kitevő osztalékra lett jogosult a Mol korábbi feles üzlettársa, a közép-amerikai Belizeben bejegyzett Normeston Trading Limited, amiről a mai napig nem tudni, hogy kié is volt; mindössze az Európai Bizottság egy versenyjogi közlése utal arra, hogy oroszok lehettek mögötte.

Most tegnapi cikkünket folytatjuk, azt itt lehet elolvasni.

Keddi cikkünkben arról számoltunk be a Reporter cseh magazin nyomán, hogy a Normeston neve különös helyen bukkant fel újra: egy vitás ügyek övezte prágai villa építkezésével kapcsolatos papírokon. A villa bizonyos Dmitry Romanenko és felesége részére épült, a pénzzavarba került házaspár körül azonban százmilliós adósságok kezdtek felhalmozódni. A nyomozásba kezdő cseh rendőrök a Reporter szerint arra jutottak: amíg Romanenkóék 2008-10 között rendesen fizették az ingatlanvásárlással és a kivitelezéssel kapcsolatos számlákat, addig

a pénzek utalójaként bizonyos Normeston Trading Limited szerepelt.

A cseh rendőrség állítólag nem egy belize-i, hanem egy ciprusi címet ismer; eszerint a nicosiai Agiou Pavlou Ave 15-ös szám alatt volt érdemes az utalások idejében keresgélni a Normestont.

A magyar cégbíróságokon fellelhető cégiratok ugyanakkor arra utalnak: a belize-i Normestonnak bőségesen van köze Ciprushoz, illetve a cseheknél felmerült konkrét címhez is.

Ciprus és Belize Ügyvédi Iroda

2015-ben, amikor egy magyar cégben a belize-i Normeston Trading Limited résztulajdonos lett, a magyarországi vállalat ügyvédei különböző, a külföldi céggel kapcsolatos közép-amerikai iratokat adtak be a magyar cégbírósághoz. A belize-i céges papírok mellé csatoltak egy ciprusi papírt is.

Részlet a magyar cégbíróságra beadott iratból.

Ezt az iratot a nicosiai Agiou Pavlou Ave 15. alatt megtalálható bizonyos Christiana Antoniou írta alá, és arról tanúskodik benne, hogy az egyik belize-i hivatalos irat nem hamis. Ilyen nevű jogászt a honlapja szerint alkalmaz az ugyanezen a nicosiai címen, az Agiou Pavlou Ave 15. alatt megtalálható Christodoulos G. Vassiliades & Co ügyvédi iroda is (a jogásznő LinkedIn-profilja szerint 2015-tel bezárólag dolgozott náluk).

[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]

Az ügyvédi iroda arról büszkélkedik: munkatársaik egyebek mellett beszélnek oroszul és magyarul is; irodájuk nem, de emberük van Budapesten, és képesek amolyan “polcról levett”, belize-i illetőségű cégeket szolgáltatni a megbízójuknak.

A Christodoulos G. Vassiliades & Co hasonnevű angol társcégének a honlapja meg is nevezi belize-i partnerét: ugyanazt az Interconsult (Belize) Inc. nevű céget, amelynek a neve olvasható a magyar cégbíróságra beadott, sorrendben második iraton. A belize-i partnervállalat címe pedig megegyezik a Normeston Trading Limited legutolsó ismert belize-i címével.

A fentiek fényében a legreálisabb azt feltételezni, hogy a Normeston mögötti oroszok sosem jártak a festői közép-amerikai országban, mindössze egy belize-i kapcsolatokkal rendelkező ciprusi ügyvédi iroda cégügyes szolgáltatásait vették igénybe, és ennek az irodának a nicosiai címe keveredhetett valahogyan a Romanenkóék pénzügyei körül vizsgálódó cseh rendőrök kezébe. Ebből a feltételezésből következik, hogy a Magyarországon és Csehországban feltűnt két Normeston egy és ugyanaz.

(A ciprusi ügyvédi iroda, a tulajdonos Christodoulos Vassiliades és a LinkedIn-profilja szerint a cégnél titkárnősködő, a papíron a Normestont igazgató Pampina Votsi nevével tele van az internet különböző gyanús  orosz kötődésű ügyek kapcsán. A főügyvéd Vassiliades maga nem mellékesen Belize állam tiszteletbeli konzulságát is ellátja a cseh rendőröknél felmerült ciprusi cím alatt.)

Ha tényleg a magyar MET-sztoriból is ismerős Normeston fizette Dmitry Romanenko családjának ingatlanos költségeit, az világosan jelzi azt is, hogy kiket érdemes keresgélni a belize-i, ciprusi cégek mögött.

Az orosz olaj prágai helytartója

Romanenko ugyanis nem volt kispályás figura. Fazakas Imre, aki közvetve a Normeston partnere a Lukoil magyarországi benzinkúthálózatát továbbvivő cégben, egy 2014-es interjúban utalt arra, hogy Csehországban a Lukoilnak egyfajta régiós kiskirálysága működik; szerinte “a magyar és a szlovák Lukoil évek óta helyi vezetés nélkül működött, részben Prágából, részben Moszkvából irányítva”. Romanenko pedig a Lukoil talán legfontosabb csehországi és a cseh nagypolitika felé is beugrót szolgáltató prágai érdekeltségét vezette ugyanis 2007 és 2015 között, társbérletben egy Martin Nejedly nevű cseh figurával.

A cseh Lukoil Aviation alapító okiratának részlete.

A Prágában 2007-ben bejegyzett Lukoil Aviation Czech s.r.o.-t 60-40 arányban alapította az orosz olajóriás holland érdekeltsége, a Lukoil Aviation B.V. és a Nejedly ügyvezette, ENE Investment a.s. nevű cseh cég. Utóbbi tulajdonosairól csak mandinerből tudni dolgokat; a megismerhető cégiratok arról tanúskodnak, 2011 óta felesben Nejedly és egy korábban ismeretlen, Macrae Limited nevű, belize-i cég érdekeltek a vállalatban.

Részlet az Ene Investment cégpapírjai között található iratból.


Sajátos egybeesésként az Ene Investment céges papírjain, a belize-i Macrae ciprusi képviselői között is feltűnik a cikkünkben a Normeston kapcsán említett ügyvéd, Christodoulos G. Vassiliades aláíróként a cseh Ene Investment papírjain.

Orosz olaj + közép-európai politika = biztonsági kockázatok, cseh kiadás

Martin Nejedly, a lukoilosok egykori üzlettársa lassan évtizede a cseh politika örök túlélőjének, Milos Zemannak a jobbkeze. Zeman visszavonult egykori miniszterelnökből 2013-ban lett (azóta újraválasztott) cseh elnök. A mögötte álló, SPOZ nevű párt (amelynek a rövidítésében a ‘Z’ magát Zemant jelöli) az elnökön kívül gyakorlatilag nem létezik; 2009-es alapítása óta mindössze egy szenátusi választáson sikerült egyetlenegy képviselőt juttatnia a testületbe.

A 74 éves Zeman bizonyos tekintetben minthogyha az orbánista recept cseh kivitelezője volna: belföldön migránsellenes, kifelé oroszbarát. Zeman putyinista affekcióit éppen Nejedly miatt szokták némi bizalmatlansággal figyelni.

[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]

Nejedly üzletemberként a kilencvenes években jó évtizedig dolgozott Oroszországban – hogy pontosan mit, az rejtély. Nejedly habonyárpádi trükkel Zeman nemhivatalos (a cseh elnöki palotában mintegy három szobát elfoglaló), energetikai tanácsadójaként nemhogy nemzetbiztonsági átvilágításon nem ment át, de újságírói kérésre sem adta ki az önéletrajzát. Diplomataútlevelet viszont kapott, és 2015-ben el is kísérte Zemant az orosz elnök Vlagyimir Putyinnál tet moszkvai hivatalos látogatásra.

Cseh sajtóértesülés szerint az amerikai és a brit titkosszolgálatok Nejedly személyét, és ellenőrizetlen oroszországi hátterét kezelik a legnagyobb Csehországra jelentett, orosz irányú kockázatként. Hasonlóra utalt a cseh hírszerzés korábbi vezetője, Karel Randak is a New York Times szerint.

Hogyan dőlt meg a csehországi Lukoil-művelet?

Miközben Nejedly a Zeman-párt legfontosabb finanszírozójaként (és később a párt elnökhelyetteseként) már 2010-ben is Lukoil-lobbista színében tűnt fel, a Lukoil Aviation mélyen beépült a cseh repülési infrastruktúrába, a prágai és osztravai reptereken a tisztán piaci vásárlókon kívül olyan szereplőket is ellátva repülőgép-üzemanyaggal, mint a cseh védelmi minisztérium, vagy a Czech Airlines.

A legnagyobb dobást szintén állami játékossal csinálták. Egy versenyeztetés nélküli pályázaton, 2009-ben a Lukoil Aviation nyerte el a forintban milliárdos nagyságrendű értéket jelentő lehetőséget arra, hogy a cseh repterek biztonsági készletét jelentő üzemanyagkészletet frissítsék. A Lukoil Aviation elvitte a tározókban található mintegy harmincezer köbméternyi kerozint, viszont csak cirka a felét töltötte vissza. A kerozincéggel szerződő állami intézmény kötbért követelt, amit a Lukoil Aviation magától nem volt hajlandó kifizetni.


Részlet a cseh Lukoil Avation 2013-as beszámolójából. A vállalat cégbírósági iratai között itt tűnik fel először utalás az itt 27 millió korona értékűre taksált disuptára.

A cseh bíróságok elé kerülő ügyben végül 2016-ban született jogerős ítélet, ami a Lukoil Aviationt mintegy 400 millió forintnyi korona kipengetésére kötelezte. Noha a cég már a megelőző évben végelszámolásba ment, az elnök tanácsadójának személyes érintettsége miatt a cseh közvéleményben felcsapó botrány Nejedly pozícióját veszélyeztette. A tanácsadó gyorsan megígérte, hogy a hivatalos ítélet kézhezvétele után fizetni fognak.

Ami ezután történt, az talán még érdekesebb volt: a Nejedly-vezette Ene Investmentnek végül egy kanyit sem kellett bedobnia a kalapba, a Lukoil Aviation milliárd forintos nagyságrendű kintlevőségeit végül főleg a holland Lukoil Aviation B.V. átutalásaiból fedezték.

Részlet a végelszámolási zárójelentésből.

A végelszámolást záró jelentésből kiderül: Hollandiából 2015-2016 között mintegy 2,2 milliárd forintnyi összeg érkezett a cseh lerakat ügyeinek elsimítására. Nejedly maradhatott az elnöki palotában.

Miközben a Lukoilnak valamiért láthatóan megérte a végül bezárásra került prágai leány cechét kifizetni, a jókora számlára valót valahonnan elő kellett teremteni, plusz a fiaskó felelőse is inkább büntetést, mint jutalmat érdemelt – feltehetően ez magyarázza, hogy a Lukoil Aviation másik csehországi igazgatója, Dmitry Romanenko családi villaépítkezése a 2010-es évek közepére zavaros pénzügyi vitákba torkollott.

Sarkadi Nagy Márton

Köszönjük a segítséget Bőtös Botondnak.

Címlapképen a Romanenko-villa, forrás:reporter.cz

[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]