Szlovén szál a Ripost gigavesztesége mögött?


A kormánybarát médiamonstrumba problémásan betagozott két cég egyaránt érdekelt volt az orbánista szlovén tévében.


Tegnap írtuk meg (itt a cikk), még az Index hivatkozás nélküli anyaga előtt, hogy a Ripost kiadója 688 milliós veszteséget hozott össze a cég 2018. október 15-tel lezárt évközi beszámolója szerint.

Ilyet akkor kell közzétenni, ha adótartozása van egy cégnek a tulajdonosváltáskor, a Ripost Média Kft.-t tulajdonosa pedig ismeretesen a Kesma nevű, ajándékozások sorozatával mintegy 476 médiacím felett uralomra szert tevő kormánybarát médiaalapítványnak adományozta 2018 novemberében.

Adótartozása volt még a Lokált és a 888-at kiadó Modern Media Group Zrt.-nek is az adományozáskor, viszont ők el tudták kerülni, hogy közzé kelljen tenni a beszámolójukat.

[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]

Tegnapi anyagunkban arról írtunk: mindkét cég Habony Árpád erőterébe tartozik, ezért a csökkenő állami reklámköltésekből fakadó veszteségek arra utalnak, hogy miniszterelnök tanácsadójaként ismert férfit így szorították kijjebb a médiaszektorból. (Tudható: az ibizai szipogónak nincs ismert szövetségese a Kesma-struktúra irányítói között).

Az MMG-t és a Ripostot azonban Habony személyén kívül még egy dolog összeköti:

a szlovén szál.

Közös szlovén ügyeik

Szlovéniában már évek óta komoly műveleteket folytatnak Orbán Viktor körei (bővebb tájékozódáshoz ezt az e sorok szerzőjének tollából származó, hosszabacska cikket javasoljuk). A Fidesz ottani haveri pártjának, az SDS-nek van egy olyasféle baráti tévéadója, mint a magyar kormánypártnak a Hír TV.

A szlovén Nova 24 TV-t kiadó céget 2016-ban pénzügyi nehézségeiből három Habony-közeli magyar médiás cég segítette ki, amikor tulajdonosként, összesen 800 ezer eurós tőkeemeléssel beszálltak a vállalatba: a Ripost Kft. mellett az akkoriban még formálisan is a médiaguru érdekeltségei közé tartozó MMG, és a szintén Habony kapcsán emlegetett Marslakók sorozat volt gyártásvezetője, Blázy András birtokában lévő Ridikül Média Kft.

A három céget viszont a tulajdonszerzés utáni közgyűléseken ugyanaz a magyar képviselte: Schatz Péter, aki a Ripostnak 51 százalékos tulajdonosa volt, és saját nevén más médiabefektetései is vannak Szlovéniában.

[Kinek a pénzéből csinálták ezt a cikket? Olvasd el itt!]

A vállalkozások közti esetleges pénzáramlásokba kívülről nem igazán lehet belelátni, de nem elképzelhetetlen, hogy a szlovéniai kaland terhelte meg a Ripost és az MMG tavalyi pénztárcáját (annyi biztos: mára már egyik cég sem érdekelt a szlovén tévében).

Taktikus időzítés

Ezzel kapcsolatban további érdekesség, hogy a médiacégeit a Kesmának ingyen adományozó összes Fidesz-barát tulajdonosok sorával szemben Schatz taktikus időzítéssel pénzéhez juthatott: ő október 15-én, cirka egy hónappal a novemberre időzített felajánlások előtt eladta a tulajdonrészét társának, a volt Story magazin-főszerkesztő Ómolnár Miklósnak.

A felajánlások körülményeiből (például, hogy azok papírjain mindenhol a kurzuskedvenc Kertész és Társai ügyvédi iroda neve szerepel) nyilvánvalónak tűnik, hogy azok előre megszervezetten történtek. Ez azt is valószínűsíti, hogy

Schatzot a Kesma-struktúra új urainak áldásával fizették ki,

nyilván azzal a feltétellel, hogy a pénzt megfelelő célra fordítja.

Schatz Péter azóta is ügyködik a szlovén tévé körül; kérdés, hogy kinek a megbízásából. A tévés cég legutóbbi közgyűlésén mindenesetre sajátos elírás bukkant fel a jelenléti íven: a Ridikül, valamint az MMG tulajdonrészét időközben átvevő Okeanis Vagyonkezelő Zrt. neve mellett a magyar cégjegyzékben regisztrált hivatalos címükkel szembent egyaránt egy bizonyos bécsi úti cím szerepel.


A jelenléti ív idevágó része

Ezen a címen több, Habony Árpád különböző szövetségeseihez köthető vállalkozásnak van székhelye – nem mellékesen pontosan a Kesma-vezérhajó Mediaworks Zrt. szintén a Bécsi úton található központjával, a volt Népszabadság-székházzal átellenben. Úgy tűnik tehát,

legalábbis a szlovéniai kalandban egyetértés mutatkozik a kormánypárti médiabirodalom új vezetői és Habony körei közt.

Sarkadi Nagy Márton